Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

 
ZAGREB, 24. lipnja 2015. - Ministarstvo zdravlja dostavilo je krajem svibnja jedinicama lokalne uprave i samouprave prijedlog Izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe.
 
S obzirom da su u međuvremenu zaprimljena određena nezadovoljstva, napominjemo da je prijedlog koji je dostavilo Ministarstvo administrativne prirode, bez detaljnih informacija o možebitnim potrebnim odstupanjima i ne predstavlja konačni dokument već se na njega sa svojim prijedlozima do kraja tjedna, odnosno 26. lipnja, trebaju očitovati županije kako bi se zajednički došlo do konačnog i optimalnog rješenja.
 
Naime, jedinice lokalne uprave i samouprave su najrelevantnije izraziti svoje potrebe, sukladno potrebama stanovništva, specifičnostima geografskog područja ili saznanjima o osiguranoj infrastrukturi koja odstupa od administrativnih podataka, a sve zajedno posebno uvažavajući dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite na svom području. S druge strane administrativni pristup, koji je koristilo Ministarstvo zdravlja, uzima u obzir opredijeljenost osiguranih osoba za već ugovorene timove, kao i činjenicu da se osigurane osobe opredjeljuju za liječnike i izvan mjesta svoga prebivališta. Treba naglasiti kako je administrativni pristup, između ostalog, primjenjen zbog zahtjeva županija da se u pojedinim mjestima ukinu ordinacije, a povećaju u drugima, što je Ministarstvo zdravlja u prijedlogu i uvažilo, kako bi se na optimalan način uredilo pitanja zdravstvene zaštite.
 
Kada Ministarstvo zaprimi mišljenje i prijedloge jedinica lokalne uprave i samouprave, stvorit će se kompletna slika o potrebama zdravstvene zaštite na lokalnim područjima. Stoga pozivamo još jednom predstavnike lokalne vlasti da se do kraja tjedna očituju na prijedloge koji će potom biti evaluirani. Glavni kriterij koji će se uzeti u obzir pri usvajanju prijedloga je zadržavanje postojećih, odnosno unaprjeđenje zdravstvenih standarda što je u skladu s ciljevima Ministarstva zdravlja. U tom pogledu kritike o smanjivanju broja liječničkih ordinacija i nedostupnosti zdravstvene zaštite u budućnosti, u potpunosti ne stoje.

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.