Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju
model-udzbenikaNa Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu 25.11.2014. i u Hrvatskom liječničkom zboru u Zagrebu, 27.11.2014. godine predstavljen je sveučilišni priručnik/udžbenik „Prevencija bolesti u dječjoj dobi" Irene Bralić i suradnika, izdavača Medicinska naklada.
 
Knjiga je pisana iz perspektive pedijatra praktičara. Svakodnevna praksa olakšava se sažetim prikazom definicija neophodnih za evaluaciju rada i racionalnost zdravstvenog sustava. Navođenjem rutinski prikupljenih brojčanih pokazatelja mjerila zdravlja i primjenom bazičnih istraživanja doprinosi se argumentiranju medicinskih intervencija što od ordinarijusa traže sve zahtjevniji i educiraniji roditelji. Sažeto se opisuje što za praksu treba znati o imunologiji cijepljenja i vodič kroz Kalendar cijepljenja, s naglaskom na slikovit prikaz praktičnih postupaka u njegovoj provedbi. Svima koji jesu ili se spremaju ući u zdravstveni sustav prikazuje se složenost njegove organizacije.
 
Smjernice i postupnike prevencije kao i odgovore na najčešće dileme o profilaksi rahitisa, infektivnog endokarditisa, sideropenije i sideropenijske anemije, infekcija mokraćnog sustava, celijakije i kroničnih upalnih bolesti crijeva, cerebralnih napada, dijabetes tip 1 iznose subspecijalisti profesori pedijatrije Srđan Banac, Ivo Barić, Ljerka Cvitanović Šojat, Srđana Čulić, Vida Čulić, Sanja Kolaček, Ivan Malčić, Aida Mujkić, Neven Pavlov, Veselin Škrabić, Mirna Šubat Dežulović i njihovi suradnici. Sagledavajući multidisciplinarno zdravlje djeteta o prevenciji razvojnog poremećaja zgloba kuka, slabovidnosti, oštećenju sluha i najčešćim dentalnim problemima ekspertne stavove iznose profesori Javor Vrdoljak, Mladen Bušić sa suradnicima, Željka Roje i Ilija Škrinjarić. Holistički pristup upotpunjuju svojim smjernicama i praktičnim savjetima o postupanju u psihološkim kriznim situacijama, problemima adolescenata, tjelesnoj aktivnosti, zlostavljanju i zanemarivanju djece profesori suradnih struka: Marina Ajduković, Gordana Buljan Flander, Marina Grubić, Marina Kuzman, Goran Sporiš i njihovi suradnici. U završnom poglavlju knjige profesorica Jadranka Sertić prikazuje klinički značaj humane genomike, te izazove prevencije bolesti u dječjoj dobi i personalizirane medicine u budućnosti.

Knjiga sadrži 31 poglavlje, ima 660 stranica, 47 dijagrama, 87 tablica, 195 slika, navodi 930 referenci, priloge s postupnicima novorođenačkog probira koji se provode u rodilištima RH, svim sistematskim pregledima dojenčadi, predškolske i školske djece, Kalendarom cijepljenja, prikazom bolesti, kratica, pakovanja i doza cjepiva u odnosu na dob i cjepni status djeteta, postupnik sveobuhvatnog probira novorođenčadi na oštećenje sluha, prikaz metode po Grafu za ultrazvučni probir razvojnog poremećaja kuka, smjernice probira sideropenije i sideropenične anemije, praktične savjete što učiniti nakon cerebralnih napadaja, konvulzija u febrilitetu i smjernicama za profilaksu, postupnike za dijagnostičku obradu, liječenje infekcija

mokraćnog sustava kod djece u dobi do dvije godine i u slučajevima atipične ili recidivne infekcije mokraćnog sustava, postupnik za dijagnostičku obradu celijakije kod djece sa i bez simptoma, postupnik za uzimanje ciljane oftalmološke heteroanamneze i pregleda u sklopu primarne prevencije ambliopije, mjere primarne, sekundarne i tercijarne prevencije astme u dječjoj dobi, klinički pristup pretilom djetetu i mjere prevencije pretilosti u dječjoj i adolescentnoj dobi, koncept zdravstvene zaštite djece u Hrvatskoj, kazalom pojmova, linkovima koji se koriste za praćenje rasta i razvoja djece, uputama za kontakt Centra za kontrolu otrovanja te postupkom prijave sumnje na zanemarivanje i zlostavljanje djece.

Recenzenti su: prof.dr.sc. Boris Filipović Grčić, prof.dr.sc., Julije Meštrović, prof.dr.sc. Jelena Roganović i prof.dr.sc. Marijan Saraga.
Nakon provedenih postupka recenzije djelo je prihvaćeno kao sveučilišni priručnik/udžbenik na Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Rijeci.

Ovim djelom željeli smo istaknuti ulogu i odgovornost pedijatra, roditelja i društva u promicanju i očuvanju zdravlja djece kao zalogu zdravog odrastanja i kvalitetnog života odraslih.

doc. dr. sc. Irena Bralić, dr.med.prim. spec.pedijatrije
autorica i stručna urednica

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.