Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

knjiga socijalna preventivna pedijatrijaDijete je temelj opstanka i prosperiteta, i pojedine zajednice i ljudske vrste u cjelini. Djetetovo je zdravlje produkt vrlo složene i dinamične interakcije između nasljeđa i čimbenika iz okoline u kojoj se stvaraju temelji zdravlja odrasle osobe. Navedene poveznice između zdravlja najranije životne dobi i odraslih, kao i mehanizmi međudjelovanja, još su uvijek slabo poznati, ali nedvojbeno, iznimno značajni. Tek kad imamo na umu sve komponente zdravlja, međusobne utjecaje različitih čimbenika i specifične periode kad se promjene događaju, bit će moguće sveobuhvatnije spoznati događanja i značaj razdoblja ranog rasta i razvoja. Tako se u proteklim godinama povećava broj bolesti i bolesnih stanja u odrasloj dobi za koje postoje jasni uzroci u najranijemu djetinjstvu, koje seže u prenatalni period, a nerijetko i u period prije začeća. Nedvojbeno se u tome otvaraju mogućnosti preventivnoga djelovanja.

Prevencija, sprječavanje nastanka bolesti, promatrajući sa stajališta medicine u užemu smislu, etike, ekonomije i sociologije, vrhunski je doseg suvremene medicine. Suprotno uobičajenim stajalištima, riječ je o sofisticiranoj grani medicine koja zahtijeva visoku razinu stručnosti i interdisciplinarni pristup. Ocjenjujući javnozdravstveni učinak i značenje, ne postoji klinička disciplina s kojom se može usporediti prema navedenim obilježjima. Nažalost, u desetljećima razvoja tehnicističke usko specijalizirane medicine, preventivna je medicina u kadrovskom, organizacijskom, materijalnom i stručnom smislu izgubila svoju važnost. Usmjerivanjem raspoloživih resursa u razvoj kliničke pedijatrije ulazi se u začarani krug suočavanja s posljedicama izostale ili zakašnjele prevencije. S ekonomskoga stajališta posljedice su također pogubne, s obzirom na to da ne postoji sustav koji može u tako širokom opsegu pružati visokospecijaliziranu i skupu zaštitu. Problem postaje veći što se nakon razdoblja ovladavanja najtežim zaraznim bolestima pojavljuju u dramatično povećanoj učestalosti „nove bolesti“ (poremećaji i stanja većinom vezani za psihosocijalnu problematiku, poremećaji prehrane, neurorazvojni poremećaji, šećerna bolest, alergijske bolesti i dr.), koje su vjerojatno uzrokovane promijenjenim uvjetima života. S preventivnoga stajališta nema jasno definirane strategije i učinkovito organizirane skrbi.

I konačno, regularnim sustavima zdravstvene skrbi potpuno je nepoznat pojam salutogeneze – znanstvene discipline koja nastoji unaprijediti zdravlje pojednica, koja govori o tome kako iz biološkog potencijala (uglavnom je riječ o nasljeđu) postići najvišu moguću razinu zdravlja u svim aspektima (tjelesnom, duševnom, socijalnom i edukacijskom zdravlju).

Stoga je svrha ovog udžbenika pružiti pregled mogućnosti preventivnoga djelovanja i unaprjeđenja zdravlja djece u svim svojim sastavnicama i dinamici. Odabrali smo jedini mogući put i uključili suradnike iz drugih područja i struka. S jednakom je namjerom tekst namijenjen svim stručnjacima koji se u svojemu svakodnevnom radu susreću s djecom.

Urednici: Josip Grgurić, Milivoj Jovančević

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.