Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju
 
Zbog čestih pitanja o pisanju potvrda djeci za bavljenje sportom pregledao sam zakon i ukratko utvrdio da se za svakog sudionika natjecateljskog sporta mora utvrditi zdravstvena sposobnost.

Tu zdravstvenu sposobnost utvrđuje ovlašteni liječnik - specijalist sportske medicine, specijalist medicine rada i sporta ili liječnici drugih specijalnosti koji imaju završen poslijediplomski studij iz medicine rada i sporta.

Odabrani liječnik može samo dati potvrdu o općenitom zdravstvenom stanju ili o tome boluje li njegov pacijent od nekih bolesti.
Samo ranije navedeni specijalisti mogu davati dozvole za bavljenje sportom!
 
Drugačija je situacija sa školskim natjecanjima.
U zakonu stoji da opću zdravstvenu sposobnost utvrđuje nadležan liječnik specijalist školske medicine ili izabrani liječnik pedijatar ili izabrani liječnik specijalist opće medicine.
 
Ispod je naveden broj Narodnih novina u kojima se nalazi Zakon o sportu i svi ostali brojevi u kojima su se donosile izmjene ovog zakona.
Konkretno, u Članku 71. piše sve ovo što sam ranije naveo o utvrđivanju sposobnosti.
 
NN 71/06, 150/08, 124/10, 124/11, 86/12, 94/13, 85/15,19/16
 
Pozdrav svima,
Dino Kramer

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.